wtorek, 4 marca 2014

Placki z cukinii



Choć nie sezon na cukinie to czasem nie mogę się powstrzymać i ………………… robię placki. Robi się je szybko i łatwo. Ja osobiście uwielbiam je solo ale można je podawać w różnych kombinacje ale o tym później. 

Składniki:
3-4 cukinie
2 cebulki szalotki
2 jajka
sól, pieprz

1.        Cukinie dokładnie myjemy i ścieramy na dużym oczku. Po starciu warto ją odstawić na 10 minut by puściła sok – a jak sok to trzeba odcisnąć – ale nie sucha
2.       Następnie siekamy szalotkę i dodajemy do cukinii (to na jakie kawałki posiekamy szalotkę zależy od naszych prewencji, zawsze również możemy zwiększyć jej ilość)
3.       Jajka – jak mi się spieszy dodaję je do cukinii jak leci, mieszam i ciasto mam gotowe. Jednak gdy chcę uzyskać bardziej puszyste placuszki ubijam osobo białka a następnie delikatnie mieszam je żółtkami i cukinią.
4.       Do tak przygotowanego „cista” dodaje sól i pieprz.
5.       Placuszki smażę na oleju rzepakowym – poziom wymarzenia zależy od indywidualnych preferencji.
Wspomniał wcześniej o tym że placki z cukinii mogą być podawane solo lub w różnych kombinacjach. Jeśli solo to ja proponuje z kwaśną śmietaną, pomidorem lub tazacykami. Jeśli w kombinacji to z jakiem w koszulce, pieczonym łosiem, ziarnami ugotowanego bobu lub po prostu z kiełkami.
Smacznego
P.S.
Do cista można dodać starty żółty ser lub kawałki sera pleśniowego  - po prostu pycha.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz