Choć nie sezon na cukinie to czasem nie mogę się powstrzymać
i ………………… robię placki. Robi się je szybko i łatwo. Ja osobiście uwielbiam je
solo ale można je podawać w różnych kombinacje ale o tym później.
Składniki:
3-4 cukinie
2 cebulki szalotki
2 jajka
sól, pieprz
1.
Cukinie dokładnie
myjemy i ścieramy na dużym oczku. Po starciu warto ją odstawić na 10 minut by puściła
sok – a jak sok to trzeba odcisnąć – ale nie sucha
2.
Następnie siekamy szalotkę i dodajemy do cukinii
(to na jakie kawałki posiekamy szalotkę zależy od naszych prewencji, zawsze również
możemy zwiększyć jej ilość)
3.
Jajka – jak mi się spieszy dodaję je do cukinii
jak leci, mieszam i ciasto mam gotowe. Jednak gdy chcę uzyskać bardziej
puszyste placuszki ubijam osobo białka a następnie delikatnie mieszam je żółtkami
i cukinią.
4.
Do tak przygotowanego „cista” dodaje sól i
pieprz.
5.
Placuszki smażę na oleju rzepakowym – poziom
wymarzenia zależy od indywidualnych preferencji.
Wspomniał wcześniej o tym że placki z cukinii mogą być
podawane solo lub w różnych kombinacjach. Jeśli solo to ja proponuje z kwaśną
śmietaną, pomidorem lub tazacykami. Jeśli w kombinacji to z jakiem w koszulce, pieczonym
łosiem, ziarnami ugotowanego bobu lub po prostu z kiełkami.
Smacznego
P.S.
Do cista można dodać starty żółty ser lub kawałki sera
pleśniowego - po prostu pycha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz